miercuri, 11 iulie 2012

DACA E MIERCURI, E ZI DE CARTE

A trecut o saptamana de cand v-am facut cunostinta cu Sofia, iar acum e timpul sa mergem mai departe cu o alta recomandare, desi din alta categorie, la fel de interesanta.
Pentru ca suntem in toiul verii si afara e o adevarata canicula, ce poate fi mai potrivit decat "Pe jos spre Pol?" O calatorie in 15 capitole plus o anexa tehnica prin care veti descoperi ce inseamna o astfel de aventura, iar daca v-ati propus vreodata sa faceti o excursie la Polul Nord, dupa ce veti citi aceasta carte o sa va ganditi de doua ori inainte sa porniti a drum.
Cartea apartine lui Jean-Louis Etienne, cel care a intreprins, de fapt, expeditia de unul singur-doar el si sania lui. A avut doua incercari, cea din urma fiind incununata cu succes la data de 11 mai 1986, la orele doua dimineata, iar in cele 264 de pagini veti afla cum a decurs calatoria pas cu pas. Asa ca pregatiti-va comod sa parcurgeti pagina dupa pagina, in timp ce naratorul se supune la toate chinurile posibile pentru a-si indeplini visul. Asa cum spunea si el: "In mod hotarat, Polul Nord este un exemplu desavarsit de masochism nestavilit, intr-adevar recomandabil oricarui "nebun"."
Este o poveste despre curaj si incapatanare, despre lupta dintre instinctul de conservare si vointa, despre ambitia de a vedea un vis devenit realitate, indiferent cate obstacole ai de invins pentru asta. O adevarata lectie de viata, demonstrandu-ti ca nu ceea ce este material conteaza, ci implinirea sufleteasca: "Cel ce trebuie sa recunoasca si sa admita ca si-a atins scopul este spiritul omului care a facut ascensiunea."
In plus, fiind extrem de captivanta, te vei trezi la un moment dat ca nici nu mai simti atat de puternic caldura de afara, avand in vedere ca temperaturile prin care esti plimbat sunt toate sub 0, ajungand chiar si la -50 de grade. Vei infrunta pericolul de a te intalni cu ursul polar, de a sfarsi inecat in apa atat de rece de iti taie respiratia, sau pur si simplu de a te pierde pe banchiza, in Marele Alb, datorita blizzard-ului, un vant foarte puternic care te impiedica sa mai continui si te face sa te dezorientezi total.
Este o lectura usoara ce iti va lua aproximativ doua zile pentru a o termina, insa ceea ce iti va ramane va fi imaginea unei lumi noi, puterea de a lupta in orice situatie si o usoara senzatie de racoare atunci cand iti amintesti ca, desi la noi sunt peste 30 de grade, undeva in lumea asta este frig, tot timpul frig.
O recomand amatorilor de aventuri tari, dar si celor care pot face cunostinta cu locuri deosebite doar prin intermediul cartilor sau al televizorului. Pentru ca randurile sunt in fata ta, insa daca inchizi ochii, imaginatia iti va aduce niste privelisti deosebite, astfel incat, la un moment dat vei avea impresia ca tragi si tu la sanie alaturi de Etienne.
De altfel, vei mai invata ceva: chiar daca iti propui un lucru, dupa ce l-ai implinit, mergi mai departe, cauta un alt ideal, niciodata nu te opri, pentru ca viata este o experienta, nu o destinatie. Asa cum si Etienne, dupa ce a atins Polul Nord, a hotarat sa plece si in cucerirea Polului Sud.
Calatorie placuta, atat in lumea cartilor cat si in viata de zi cu zi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu