miercuri, 4 iulie 2012

CE CITIM? RECOMANDARI SI NU NUMAI

Pana mai zilele trecute mi-am umplut zilele, noptile, plimbarile cu metroul si minutele din salile de asteptare cu ajutorul lui William Styron.
"Alegerea Sofiei" a fost si alegerea mea.
Din cele o suta si ceva de volume ce-mi ocupa spatiul din camera, am ales aceasta carte sa-mi ocupe si timpul. Si recunosc: a fost o alegere inteleapta. Cine a citit-o, stie de ce. Cine nu, va afla curand. Si spun curand, pentru ca este genul de carte pe care odata ce ai pus mana, nu te mai saturi, vrei sa afli mai mult si mai mult. Efectiv sa o devorezi.
Sunt atatea povesti impletite ce te plimba in trecut si prezent, te lasa in asteptare, dau nastere la atatea intrebari, facandu-te nerabdator sa descoperi raspunsurile.
Povestea baiatului din Sud, Stingo, virgin la 22 de ani, frustrat de pornirile sexuale neimplinite, ce isi canalizeaza energia in scrierea unui roman autobiografic.
Povestea unei supravietuitoare a lagarului de la Auschwitz, poloneza Sofia, ajunsa acolo datorita unei stupiditati a destinului, aflata in trenul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Povestea evreului cu mintea in ceata, Nathan, clocotind de furie impotriva nazistilor, ce au cauzat atatea atrocitati si au scapat nepedepsiti.
Iar faptul ca aceste fiinte total diferite formeaza un tot unitar face povestea si mai interesanta. Un triunghi al bermudelor, conjugal, un triunghi al descoperirii, al dorintei de a trai si de a muri.
Un proces de judecata in care Nathan este acuzatorul, iar Stingo si Sofia acuzatii, Stingo fiind vinovat ca s-a nascut in Sud, acolo unde negrii au dus o viata mizera, iar Sofia este acuzata de a fi scapat din lagar in timp ce milioane de evrei si-au gasit sfarsitul in camere de gazare, crematorii si asa mai departe.
De data aceasta cititorul isi poate face o imagine si despre ce inseamna viata de dupa Auschwitz: mustrarile de constiinta, tentative de sinucidere si trecutul care te ajunge din urma mai devreme sau mai tarziu hotarandu-ti soarta. De asemenea, puteti afla despre sexualitatea anilor '20-'30, intelegand astfel mai bine personajul Stingo si frustrarile sale, fiind deseori martor al raporturilor sexuale si prea putin participant.
E istoria unei povesti de dragoste dusa la extrem, o iubire neimpartasita, o dragoste prieteneasca, parinteasca si conjugala.
Asadar, gasesti tot: drama, iubire, tragedie, momente comice, erotice, confesiuni, toate alcatuind sarea si piperul acestui roman, garantandu-ti o lectura ce te tine in permanenta cu sufletul la gura.
Dupa ce am terminat cartea am incercat si varianta film, insa atat de multe detalii se pierd, atatea lucruri importante, incat e ca si cum ai sti povestea doar pe jumatate. Deci nu se merita.
Autorul cartii a primit ulterior mai multe premii pentru acest roman, insa parerea mea e ca nu acestea fac povestea mai valoroasa ci modul in care sunt transpuse ideile, simtamintele, felul in care spune lucrurilor pe nume.
Asa ca daca vrei o lectura de calitate, pentru saptamana aceasta alege "Alegerea Sofiei" si te asigur ca nu o sa regreti.
Lectura placuta!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu